Autogekte
  • Autonieuws
  • Dashcam
  • Autotips
    • Onderhoudstips
    • Aankooptips
  • Autovakantie
    • Autovakantie tips
    • Autoroutes
  • Auto gadgets
  • Meer
    • Autogeschiedenis
    • Verkeersveiligheid & Wetgeving
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Autogekte
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Verkeersveiligheid & Wetgeving

Auto te water: werken elektrische ramen dan nog? Dit is wat experts zeggen

Wim Door Wim
03/06/2025
in Verkeersveiligheid & Wetgeving
0 0
elektrisch bedienbare ramen

Stel je voor: je rijdt op een regenachtige dag langs een kanaal en plotseling beland je met je auto in het water. Terwijl het water stijgt, probeer je wanhopig je elektrisch bedienbare ramen te openen. Maar werkt het systeem nog wel onder water? Deze vraag fascineert niet alleen techneuten, maar is ook van levensbelang voor iedereen die wel eens achter het stuur zit. Vaak blijft het elektrische systeem van een auto het nog even doen nadat deze te water is geraakt. Zelfs als de auto volledig onder water staat, branden de koplampen vaak nog, wat hulpverleners helpt bij het vinden van de wagen. Tijdens het wegzinken is er meestal nog tijd om de ramen te openen, tenzij er kortsluiting ontstaat of het elektrische systeem beschadigd is. Maar wat als je elektrisch bediende ramen niets meer doen? Zijn er alternatieven? Laten we dieper inzoomen op hoe je jezelf kunt bevrijden uit zo’n hachelijke situatie.

Elektrische systemen en water

Elektrische systemen in auto’s zijn doorgaans goed geïsoleerd. Dit geldt zowel voor brandstof- als elektrische auto’s. Hoewel het systeem kort na contact met water vaak blijft functioneren, neemt de werking snel af bij waterindringing. In de praktijk stellen deskundigen vaak vast dat de kans om veilig via open ramen je auto te verlaten nog groot is zolang de auto niet volledig vol water is.

Naarmate de auto verder wegzinkt, wordt de druk aan de buitenkant hoger en kan dit de deur moeilijker te openen maken. Toch kan de druk aan de binnenkant soms helpen. Ironisch genoeg kun je, zodra de cabine volloopt, de deur weer openen omdat de druk van binnen en buiten dan gelijk is.

Innovaties uit de auto-industrie

De auto-industrie zoekt constant naar nieuwe oplossingen voor veiligheid, maar het elektrische raamvraagstuk krijgt verhoudingsgewijs weinig aandacht. Wereldwijd zijn er slechts een paar landen die echt actie ondernemen, wat vooral met kosten en vraag te maken heeft. Nederland, met zijn unieke infrastructuur van waterwegen, is hierin een opmerkelijke uitzondering. Er zijn interessante experimenten geweest, zoals ramen die automatisch openen als ze in contact komen met water, maar het is lastig om die innovaties op grote schaal toe te passen.

Hoe komt dit? De kosten zijn hoog en de vraag is beperkt tot enkele landen. Tot die innovaties aanslaan, moeten we terugvallen op traditionele middelen zoals de lifehammer.

De rol van gelaagd glas

Daarnaast kom je ook het fenomeen gelaagd glas tegen, dat steeds vaker wordt gebruikt in moderne auto’s. Dit type glas beïnvloedt de tijdige ontsnapping enorm. Gelaagd glas bestaat uit meerdere lagen met een kunststof tussenfolie en is vanwege zijn robuustheid favoriet. Het maakt de auto stiller en veiliger, beschermt tegen hitte en inbraak, en vermindert letsel doordat het bij breuk geen scherpe splinters creëert.

Aan de andere kant biedt het minder mogelijkheden om een raam snel te breken in noodsituaties. Je kunt snel ontdekken of jouw auto gelaagd glas heeft door naar het keurmerk in de onderste hoek van de ruit te kijken. Een simpele handeling die je veel inzicht geeft.

Het belang van een lifehammer

Is je auto eenmaal in het water beland en wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan helpt een lifehammer om je te bevrijden door een zijruit of achterruit in te slaan. Je vindt ze vaak in de lagere prijsklassen van veiligheidskits, maar hun waarde is onbetaalbaar in noodsituaties. Deze kleine redder in nood werkt namelijk uitstekend op gehard glas.

Zorg ervoor dat je altijd een lifehammer binnen handbereik hebt in de auto. Dit zelfhulpmiddel kan soms letterlijk je redding zijn als je andere vormen van ontsnapping hebt uitgesloten. Vooral als je glas gelaagd blijkt te zijn, is het belangrijk vooraf te weten waar je de hamer het beste kunt toepassen.

Wat kun jij doen?

De echte eye-opener is dat de strategieën die werken afhangen van je voorbereiding en bewustzijn. Leer de specificaties van je eigen auto kennen. Heb je gelaagd glas in de zijruiten, dan is de kans groot dat je met een lifehammer alleen de achterruit kunt breken. Heb je gehard glas, dan zijn al je ramen mogelijk geschikt voor ontsnapping.

De wetenschap dat je je elektrische ramen hoogstwaarschijnlijk niet kunt vertrouwen als de auto al (deels) vol water is, benadrukt het belang van direct en goed handelen. Zorg ook dat de lifehammer altijd binnen handbereik ligt en dat je weet welk type glas je auto heeft.

FAQ

Kunnen elektrische ramen altijd open in het water?

Meestal blijven elektrische ramen functioneren in de beginfase van een waterongeval, maar zodra het elektrische systeem kortsluiting oploopt of beschadigd raakt, zullen ze niet meer werken.

Waarom branden de koplampen nog onder water?

Koplampen blijven vaak branden omdat ze, net als andere elektrische systemen, nog even blijven functioneren na contact met water, wat kan helpen bij het vinden van de auto door hulpdiensten.

Wat zijn de voordelen van gelaagd glas?

Gelaagd glas maakt auto’s stiller en veiliger, beschermt tegen hitte en inbraak, en vermindert letsel door minder productie van scherpe splinters bij breuk.

Hoe kan ik gelaagd glas herkennen?

Je kunt gelaagd glas herkennen aan de voelbare scheiding tussen lagen als je de ruit een stukje opendoet of door het keurmerk dat meestal in de onderste hoek van de ruit is gegraveerd.

Welke rol speelt een lifehammer?

Een lifehammer is essentieel voor het breken van autoglas, vooral als elektrische ramen niet meer werken, en vormt een belangrijk onderdeel van je voertuigveiligheidsvoorbereiding.

ShareTweetPin

Gerelateerd Posts

Citroën airbag terugroepactie
Verkeersveiligheid & Wetgeving
Citroën-airbags kunnen letsel veroorzaken, maar auto’s blijven legaal in gebruik
21/06/2025
Franse milieusticker
Verkeersveiligheid & Wetgeving
Milieusticker in Frankrijk afgeschaft? Niet helemaal: dit moet je weten voor je vakantie
21/06/2025
keyless entry auto
Verkeersveiligheid & Wetgeving
Diefstalgevoelige auto’s blijven onbeschermd door lakse fabrikanten, zeggen experts
19/06/2025
flitsapps en radarverklikkers
Verkeersveiligheid & Wetgeving
Gebruik van flitsapps en radarverklikkers: dit zijn de regels per land
19/06/2025

Populaire Posts

Citroën airbag terugroepactie
Verkeersveiligheid & Wetgeving
Citroën-airbags kunnen letsel veroorzaken, maar auto’s blijven legaal in gebruik
21/06/2025
dieselprijs
Autonieuws
Brandstofprijzen stijgen door oliecrisis: vooral diesel hard geraakt
21/06/2025
laadpalen op campings
Autonieuws
Verdriedubbeling van laadpunten op campings: dit zijn de koplopers in Europa
21/06/2025
Franse milieusticker
Verkeersveiligheid & Wetgeving
Milieusticker in Frankrijk afgeschaft? Niet helemaal: dit moet je weten voor je vakantie
21/06/2025
  • Autogekte
  • Contact
  • Over Ons
  • Privacy & cookies beleid

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Autonieuws
  • Dashcam
  • Autotips
    • Onderhoudstips
    • Aankooptips
  • Autovakantie
    • Autovakantie tips
    • Autoroutes
  • Auto gadgets
  • Meer
    • Autogeschiedenis
    • Verkeersveiligheid & Wetgeving

© 2024 Autogekte.nl