De keuze tussen blijven rijden in je oude benzineauto of overstappen naar een gloednieuwe elektrische wagen houdt veel mensen bezig. Niet verwonderlijk, want met de toenemende focus op duurzaamheid en milieu komt deze vraag steeds vaker naar voren. De realiteit is echter genuanceerder dan je op het eerste gezicht zou denken. Volgens AUTO BILD wordt vaak gesteld dat een bestaande auto aanhouden beter is voor het milieu, maar is dat werkelijk zo? In deze blog duiken we dieper in deze kwestie en ontdek je de verschillende factoren die een rol spelen bij deze keuze en wat de impact ervan is.
Milieu-overwegingen bij autokeuze
Wanneer auto’s en milieu samen worden besproken, kijken veel mensen slechts naar de initiële aankoop. Op het eerste gezicht lijkt het logisch dat een reeds gebouwde benzinevoertuig minder belastend voor het milieu is. Echter, gegevens tonen aan dat elke gereden kilometer met een verbrandingsmotor extra CO2-uitstoot met zich meebrengt. Uit onderzoek blijkt dat het ‘klimaatrugzakje’ van een elektrische auto – de initiële impact door de productie van batterijen – na een bepaalde rijafstand minder zwaar weegt.
Desondanks is de verleiding om bij je oude benzinevriend te blijven groot. De gedachte dat zijn productie allang voltooid is, en dus geen verdere milieuschade zou veroorzaken, komt vaak naar boven. Maar deze logica houdt geen stand wanneer je de uitstoot per kilometer bedenkt. AUTO BILD meldt dat na ongeveer 40.000 kilometer voor benzine en 25.000 kilometer voor diesel, de praktische uitstoot zwaar begint door te wegen. Het is alsof je een Franciscus van Assisi in de milieubijbel hebt omgetoverd, maar je handen toch niet helemaal schoon zijn.
Pols je eigen rijgewoontes
Elektrische auto’s bieden een ander milieuperspectief. Hoewel ze in productie een grotere ecologische voetafdruk achterlaten, vervaagt dit nadeel naarmate de kilometers zich opstapelen. In een land met een duurzaam elektriciteitsnet, zoals Duitsland, verbeteren de prestaties van elektrische voertuigen significant met de tijd. Het is te vergelijken met een lavendelveld dat na verloop van tijd heerlijker ruikt naarmate het beter gedijt in de juiste omgeving.
Belangrijk in deze afweging is je persoonlijk autogebruik. Rijd je minder dan 3.000 kilometer per jaar, dan heeft het vaak weinig zin om onmiddellijk over te stappen. Hoewel ronkend door de straten rollen met een elektrische wagen aantrekkelijk klinkt, is de werkelijkheid significant anders voor de gemiddelde rijder. Met de meeste mensen ver boven deze kilometers, is elektrisch rijden een verstandigere optie. Al met al blijven die batterijen wel er strandlopers in hun productie-impact, maar hun voordeel komt als een hart boven water drijven.
Om over te stappen naar elektrisch, is het goed om je eigen autorijden eens onder de loep te nemen. Een bescheiden rijaflevering kan het behoud van die trouweloze diesel van meer dan tien jaren rechtvaardigen. Maar ligt je jaarlijkse kilometertal flink hoger, dan moet je afvragen of het blijven vasthouden aan ouderwets is als kaarten tegen een Grieks onspeelbaar standbeeld schuiven.
Elektriciteit en je ecologische voetafdruk
Bij de overgang naar elektrische auto’s speelt de bron van de elektriciteit een grote rol. In landen waar groene energie de boventoon voert, nemen elektrische auto’s een prominente plaats in op de klimatenlijst. Wanneer je bijvoorbeeld zou rijden op kolensap, dan zit je min of meer in een sfeer van de middeleeuwen te blijven, waar elektrische voertuigen niet dezelfde impact hebben als je zou hopen.
Daarentegen, als de elektriciteit die je auto aandrijft groen is, dan verschillen hun impact op het milieu aanzienlijk. De energiemix die gebruikt wordt om je auto op te laden is cruciaal voor zijn vergroeningstraject. Het is alsof je het spel van de natuur speelt met een extra laag duurzaamheidspunten, een hogere snelheidslimiet richting milieuvriendelijkheid.
FAQ
Wat is de grootste impact van het overschakelen naar een elektrische auto?
Hoewel de productie van batterijen eerst veel impact heeft, zorgt de lagere uitstoot tijdens rijden voor een voordeligere ecologische voetafdruk naarmate je kilometers maakt.
Vergroot een oude benzine auto’s CO2-uitstoot aanzienlijk bij verder gebruik?
Ja, elke kilometer met een benzine- of dieselmotor verhoogt je CO2-voetafdruk aanzienlijk en draagt verder bij aan klimaatverandering.
Wanneer is het behoud van een oude diesel milieuvriendelijker?
Alleen bij jaarlijks minder dan 3.000 kilometer rijden kan het uit milieu-oogpunt voordeliger zijn je oude diesel aan te houden.
Beïnvloedt een groene energiebron de impact van elektrische voertuigen?
Absoluut, in landen met veel groene stroom verbetert de ecologische voetafdruk van elektrische wagens aanzienlijk.
Welke factoren zijn bepalend bij de keuze tussen elektrische en benzineauto’s?
Belangrijke factoren zijn je rijgedrag, de duurzaamheid van de gebruikte energiebronnen, en de productie-impact van je voertuig.