Autogekte
  • Autonieuws
  • Dashcam
  • Autotips
    • Onderhoudstips
    • Aankooptips
  • Autovakantie
    • Autovakantie tips
    • Autoroutes
  • Auto gadgets
  • Meer
    • Autogeschiedenis
    • Verkeersveiligheid & Wetgeving
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Autogekte
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Verkeersveiligheid & Wetgeving

Legaal van de duplicaatcode op je kenteken af: stap voor stap uitgelegd

Wim Door Wim
16/07/2025
in Verkeersveiligheid & Wetgeving
0 0
duplicaatcode kenteken

Bij elke ontmoeting met je auto kan het kleine cijfertje boven de streep op je kentekenplaat je een doorn in het oog zijn. Dat getal, de zogenaamde duplicaatcode, verschijnt wanneer je kentekenplaat vervangen moet worden maar de oude niet kan worden ingeleverd. Dit kan door verlies, schade of diefstal komen, en hoewel je er meestal niets tegen kunt doen, zijn er enkele gevallen waarin je wel stappen kunt ondernemen om deze code te verwijderen. Dit is een essentiële stap voor elke autoliefhebber die zijn voertuig volledig naar eigen wens op de weg wil zetten. In deze blog duiken we in de mysterieuze wereld van de duplicaatcode op kentekens, wat het betekent en hoe je er misschien weer vanaf komt.

De oorsprong van duplicaatcodes op kentekens

Niet iedereen begrijpt meteen de betekenis van dat extra cijfer op een kenteken. Het is een stille getuige van een of ander voorval met de originele kentekenplaten. Of je nu te maken hebt met verlies, diefstal of simpelweg schade door ouderdom, de noodzaak voor een nieuwe set platen zorgt voor de toekenning van een duplicaatcode. Maar waarom gebeurt dit eigenlijk?

Die code is er niet alleen voor esthetische ongemakken. Het speelt een cruciale rol in het voorkomen van mogelijke fraude. De gedachte dat er zomaar twee auto’s met hetzelfde kenteken zouden kunnen rondrijden, is iets waar de autoriteiten nachtmerries van krijgen. Door het toevoegen van deze code wordt een wirwar van meerdere voertuigen met hetzelfde kentekennummer voorkomen. Stel je voor dat je een snelheidsovertreding krijgt die tot je grote schrik niet door jou is gemaakt, maar door iemand die jouw verloren platen misbruikt. In dat geval bewijst de duplicaatcode dat jij niet verantwoordelijk bent voor het gepleegde vergrijp.

Kun je die vervloekte code dan wel wegkrijgen?

Als autobezitter kan die duplicaatcode soms aanvoelen als een stempel dat je voor eeuwig achtervolgt. Maar onder bepaalde voorwaarden kun je deze wel degelijk verwijderen. Wellicht ben je nog in het bezit van de originele kentekenplaten. In dat geval bestaat de mogelijkheid om de code te laten schrappen door dit aan te tonen en een officieel verzoek in te dienen. Deze stap kan een wereld van verschil maken voor diegenen die graag hun voertuig terug willen zien in al zijn oorspronkelijke eenvoud.

Een andere mogelijkheid ontstaat wanneer je te maken hebt met oudere voertuigen. Heb je een auto van voor het tijdperk van de Gecontroleerde Afgifte en Inname, oftewel GAIK-platen, en zijn er geen officiële oude records van je kenteken beschikbaar? Dit kan in sommige gevallen ook leiden tot de verwijdering van de duplicaatcode. Het klinkt misschien als een vergezocht scenario, maar je weet maar nooit hoe dingen kunnen uitpakken als je een goed doordacht verzoek indient bij de RDW.

De rol van de RDW in het duplicaatcodebeleid

De RDW, dat klinkt niet alleen als een naam met autoriteit, maar is dat ook zeker. Deze autoriteit beslist over de toekenning en eventuele verwijdering van duplicaatcodes. Hoewel hun richtlijnen en voorwaarden misschien niet als een open boek te lezen zijn, betekent dit niet dat je het overzicht kwijt bent. Elk verzoek dat je indient, wordt op zijn eigen merites beoordeeld. Dit biedt hoop voor diegenen die menen dat hun situatie uitzonderlijk is.

Als je je ooit hebt afgevraagd of je reden wel volstaat voor het verzoek om de code te verwijderen, weet dan dat elk verzoek zijn eigen waarde heeft. Waarom zou je geen poging wagen als een simpele brief of telefoontje misschien voldoende is om je kenteken in zijn oude glorie te herstellen? Je hebt niets te verliezen, behalve een vervelend cijfer op je plaat.

Nieuwe wendingen bij herimport van auto’s

Een frisse wind waait door het beleid omtrent herimportauto’s, vooral wanneer deze voertuigen oorspronkelijk uit Nederland komen. In vroeger tijden kon herinvoer leiden tot een automatische verhoging van die vervelende duplicaatcode. Maar met inspanningen van autobezitters en de wijsheid van de RDW zelf, is dit proces herzien. Vanaf eind januari is er dan ook een belangrijke verandering doorgevoerd.

Doordat de RDW tegenwoordig bij iedere herimport automatisch controleert of een cijferverhoging nodig is, kunnen velen opgelucht ademhalen. Dit betekent dat je bij de herinvoer van je geliefde wagen niet meer automatisch een duplicaatcijfer op je kentekenblad hoeft te accepteren. Deze verandering toont dat de regels niet vastgeroest zijn en dat verbeteringen mogelijk zijn. Een ware opluchting en blijk dat je als voertuigbezitter gehoord wordt door de instanties.

FAQ

Hoe kan ik mijn duplicaatcode laten verwijderen?

Het verwijderen van je duplicaatcode kan als je kunt aantonen dat je de originele kentekenplaten nog hebt, en door een verzoek in te dienen bij de RDW.

Wat is het nut van een duplicaatcode op kentekenplaten?

Een duplicaatcode toont aan dat er vervangende kentekenplaten zijn uitgegeven, meestal door verlies of diefstal van de oorspronkelijke platen.

Kan ik zelf mijn duplicaatcode verwijderen?

Nee, je kunt dit niet zelf doen. Via een verzoek bij de RDW kun je mogelijk de code laten verwijderen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Waarom kan ik geen kentekenplaten zonder duplicaatcode krijgen ondanks nieuwe platen?

De duplicaatcode wordt automatisch gekoppeld als er nieuwe platen nodig zijn zonder dat de originele ingeleverd kunnen worden.

Hoe worden duplicaatcodes geregeld bij herimportauto’s?

Sinds januari controleert de RDW automatisch of voertuigen kunnen worden hergeïmporteerd zonder verhoging van de duplicaatcode.

Bron: AutoWeek

ShareTweetPin

Gerelateerd Posts

slaperigheid achter het stuur
Verkeersveiligheid & Wetgeving
Secondenslaap: de onderschatte oorzaak van ernstige auto-ongelukken
12/07/2025
verkeersboete van 460 euro
Verkeersveiligheid & Wetgeving
Dit moet je doen als je een verkeersboete van exact dit bedrag krijgt
11/07/2025
parkeerboetes ontwijken
Verkeersveiligheid & Wetgeving
Kentekens afgeplakt om parkeerboetes te voorkomen: “Een groeiend probleem”
09/07/2025
radardetectoren in Frankrijk
Verkeersveiligheid & Wetgeving
Frankrijk waarschuwt: dit verboden item in je auto kost je een flinke boete
10/07/2025

Populaire Posts

jongeren en autovoorkeuren
Autonieuws
Ouderen sceptisch, jongeren enthousiast: verschil in kijk op EV’s en tweedehands auto’s
16/07/2025
elektrische auto's
Autonieuws
Dalende verkoopcijfers voor elektrische auto’s in de VS baren zorgen
16/07/2025
duplicaatcode kenteken
Verkeersveiligheid & Wetgeving
Legaal van de duplicaatcode op je kenteken af: stap voor stap uitgelegd
16/07/2025
elektrische auto vakantie
Autonieuws
Vakantie met elektrische auto vaak duurder dan verwacht
16/07/2025
  • Autogekte
  • Contact
  • Over Ons
  • Privacy & cookies beleid

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Autonieuws
  • Dashcam
  • Autotips
    • Onderhoudstips
    • Aankooptips
  • Autovakantie
    • Autovakantie tips
    • Autoroutes
  • Auto gadgets
  • Meer
    • Autogeschiedenis
    • Verkeersveiligheid & Wetgeving

© 2024 Autogekte.nl