Als avontuurlijke autoliefhebber loop je misschien wel eens tegen de beperkte ruimte in je kofferbak aan. Of het nu gaat om die prachtige nieuwe kast van de welbekende Zweedse meubelgigant of een gehuurde kajak voor dat spannende weekendje weg. De verleiding is groot om nét iets meer in je auto te proppen dan officieel mag. Maar hoeveel mag je lading eigenlijk uitsteken zonder een boete te riskeren? In 2025 worden de regels hieromtrent aangescherpt en in deze blog duik ik hier dieper op in. Je krijgt praktische inzichten in de exacte maten en regels die gelden voor uitgestoken lading, zodat je altijd veilig en legaal op pad kunt.
Regels voor uitgestoken lading in de auto 2025
Vanaf 2025 worden de regels over uitgestoken lading specifiek verduidelijkt. Belangrijk om meteen te weten, is dat lading aan de voorkant van de auto nooit mag uitsteken. Simpele regel, toch? Maar aan de achterkant van je auto ligt het iets genuanceerder. Hier mag je lading namelijk tot maximaal een meter uitsteken vanaf de achterkant van je voertuig. Let op, dit geldt alleen als je geen aanhangwagen achter de auto hebt hangen.
Aan de zijkanten krijg je een beetje extra speelruimte: maximaal 20 centimeter mag je lading uitsteken, zolang het voertuig met lading niet breder is dan 2,55 meter. Dit stelt alle avontuurlijke kanovaarders onder ons gerust—je kunt je kano dus veilig meenemen, zolang je deze regels in acht neemt.
Zichtbaarheid van uitgestoken lading is cruciaal
Regels mogen dan soms wat vervelend overkomen, ze hebben vaak een goede reden, zoals veiligheid. Dus, als je lading uitsteekt, moet deze goed zichtbaar zijn. Na zonsondergang of als het zicht slecht is, ben je verplicht om markeringslichten of reflectoren aan te brengen. Deze moeten zowel aan de voor- als achterkant van de lading goed zichtbaar zijn.
Overdag is een opvallende rode vlag aan de uiteinden voldoende. Onderschat niet hoe belangrijk dit is; een overtreding kan je een flinke boete opleveren en je wilt natuurlijk veilig onderweg zijn. Want niets is zo vervelend als wanneer een medeweggebruiker plots op je uitstekende lading botst, doordat deze niet goed zichtbaar was—daar zitten we allemaal niet op te wachten.
Jouw verantwoordelijkheid als bestuurder
Misschien heb je de lading niet zelf in de auto geladen, maar als bestuurder ben jij wél verantwoordelijk voor de veiligheid en regelgeving omtrent die lading. En dit betekent ook dat jij de boete krijgt als er iets niet klopt. Daarom is het cruciaal dat je weet hoe je lading correct kunt vastmaken.
Een korte rit kan vervelende lange pitstops met zich meebrengen als je niet begint met stevige spanbanden en een goede verdeling van de lading. Het is altijd wijs om, voordat je de weg op gaat, een extra inspectieronde te houden. Zorg dat alles stevig vastzit en minimaliseer de kans op nare verrassingen.
Wat te doen bij twijfel?
Heb je een knagende twijfel of je lading wel voldoet aan de wettelijke regels? Dan is het verstandig om een betrouwbare checklist aan te schaffen of direct de website van de RDW te raadplegen voor de officiële regels. Een korte check met je lokale garage of autodealer kan ook wonderen doen; zij beschikken vaak over de meest actuele informatie en geven je direct advies.
Stel dat deze professionals niet direct beschikbaar zijn, dan hoef je niet in paniek te raken. Forums en autoliefhebbersgroepen op het internet zijn geweldige plekken voor het verkrijgen van advies en meningen. In een wereld waar regels voortdurend veranderen, is een tweede mening nooit verkeerd. En geloof me, het laatste wat je wilt, is alleen op je eigen oordeel vertrouwen.
FAQ
Hoe ver mag je lading uitsteken aan de achterkant van je auto?
Aan de achterkant van je auto mag de lading maximaal één meter uitsteken, mits er geen aanhangwagen aan gekoppeld is.
Mag lading aan de zijkant van de auto uitsteken?
Ja, maar het mag per zijkant maximaal 20 centimeter uitsteken en het geheel mag niet breder worden dan 2,55 meter.
Ben je verplicht om verlichting te gebruiken voor uitstekende lading?
Ja, in het donker en bij slecht zicht is verlichting verplicht, bijvoorbeeld markeringslichten. Overdag volstaat een markervlag of -bord.
Wie draagt de verantwoordelijkheid voor correct laden?
De bestuurder draagt altijd de verantwoordelijkheid voor het veilig laden en vervoeren van lading, inclusief het naleven van de regels.
Waar kun je officiële informatie vinden bij twijfel over regels?
Raadpleeg de website van de RDW voor de meest actuele en officiële regels, of vraag advies aan je lokale garage of dealer.