In de wereld van de auto’s is het altijd een komen en gaan van trends, en een van de meest opvallende verschuivingen is de opmerkelijke daling van prijzen bij gebruikte elektrische auto’s. Het is een fenomeen dat sinds 2023 de kop opsteekt: een prijsdaling die kan oplopen tot wel 30 procent. Wat veroorzaakt deze trend? De snelle technologische vooruitgang en de inmiddels afgenomen overheidssteun spelen een grote rol.
In deze blog duiken we in deze ontwikkeling, bieden we inzichten en beantwoorden we belangrijke vragen die je als potentiële koper kunnen helpen navigeren door de complexe wereld van elektrische auto’s.
Dalende prijzen van elektrische auto’s
Het is bijna alsof de markt voor gebruikte elektrische auto’s een prijzenspektakel heeft aangekondigd. De gemiddelde prijs van zo’n elektrische occasion heeft een duikvlucht genomen, en je moet nu 18.427 euro neertellen.
Dat is heel wat minder dan de 27.227 euro van het voorgaande jaar, meldt autoverkoopsite Looping. Hoewel brandstofauto’s ook in prijs dalen, is het contrast lang niet zo sterk. Maar waarom deze grote daling? Simpel gezegd, het aanbod van tweedehands elektrische voertuigen neemt significant toe.
Auto’s waarvan het leasecontract afloopt, stromen de markt op alsof het modieuze items zijn die hun glans hebben verloren, wat leidt tot verzadiging.
Ook kijken we naar de nieuwe mogelijkheden binnen de productie zelf. Fabrikanten worden steeds handiger in het verminderen van de kosten. Accutechnologie is goedkoper geworden en er is felle concurrentie van goedkopere Chinese merken. Dit alles dwingt autofabrikanten ook hun marges te verminderen.
Het is dus een fascinerend spel van vraag en aanbod, waarbij de technologie – en de concurrentie die het vooruitstrevende denken biedt – ervoor zorgen dat tweedehands elektrische auto’s een stuk toegankelijker worden voor de gewone koper.
Achterhaalde technologie en consumentenvraag
Het tempo waarin technologie zich ontwikkelt binnen de autowereld is bijna duizelingwekkend. Dat betekent dat sommige wat oudere modellen al snel als verouderd worden bestempeld. Neem bijvoorbeeld een elektrische auto van vijf jaar geleden.
Een model dat destijds als geavanceerd werd beschouwd, kan nu ineens tekortkomingen vertonen. De actieradius van een auto zoals de Audi e-tron uit 2019 is daar een perfect voorbeeld van. Met een bereik van 250 kilometer kan het als ondermaats worden gezien naast moderne elektrische voertuigen die gemakkelijk 500 kilometer halen zonder dat de naald naar ‘leeg’ wijst.
Daarnaast is er een grotere beschikbaarheid dan vraag, een fenomeen dat we bij veel consumentenproducten observeren. “Het is een overvloed aan aanbod, gekoppeld aan een specifieke vraag,” zegt Henk Hofstede van ABN AMRO. Het probleem is dat deze auto’s hier in Nederland niet zo vlot verkopen.
Als gevolg worden ze geëxporteerd naar landen met fiscaal aantrekkelijkere voordelen, zoals Zweden en Noorwegen. Deze landen bieden nog steeds sterke subsidies en belastingvoordelen, waardoor ze een interessante afzetmarkt vormen voor gebruikte elektrische voertuigen.
Afbouw van subsidies en belastingvoordelen
Een belangrijke speler in de huidige prijsdaling is de verminderde subsidie- en belastingvoordelen die de overheid vroeger bood aan elektrische voertuigen. Tot vorig jaar profiteerden kopers nog van een aantrekkelijke 2.000 euro subsidie bij het aanschaffen van een tweedehands elektrische wagen.
Met het verdwijnen van deze regeling is ook een deel van de motivatie om die overstap te maken weggevallen. De kosten lijken nu te groeien, mede dankzij de wegenbelasting die is ingevoerd voor elektrische auto’s.
Elektrische voertuigen, met hun zwaardere batterijen, krijgen een hogere belastingdruk voorgeschoteld dan hun benzinegedreven broeders. In 2023 besloeg deze wegenbelasting al 25 procent van het standaardtarief en de verwachting is dat dit in 2026 tot 70 procent kan oplopen.
Het is dus essentieel dat potentiële kopers slimme rekenaars worden. Zoals Erik Slaaf van ING het stelt, moet je alles nauwkeurig in ogenschouw nemen voordat je een beslissing maakt. Elektrische auto’s zijn nog altijd een duurdere aanschaf dan hun traditionele tegenhangers.
Opladen versus tanken
Gelukkig is er nog een lichtpuntje in het gehele kostenplaatje: het opladen van een elektrische auto is aanzienlijk goedkoper dan benzine tanken. En voor hen die gebruikmaken van zonnepanelen, is het zelfs nog voordeliger om je voertuig vanuit huis op te laden. Erik Slaaf adviseert een laadpaal voor eigen gebruik, indien mogelijk.
Toch is zo’n investering niet voor iedereen betaalbaar, en dat kan het verschil maken tussen het besluit om deze overstap te wagen of niet. Ondanks de weggevallen subsidies en de oplopende kosten voor autobezit, is er nog steeds hoop, volgens economen. Ze hopen op nieuw beleid dat het aantrekkelijker maakt om in een tweedehands elektrisch model te stappen.
Als we alle invloeden in ogenschouw nemen, kunnen we stellen dat de tweedehands elektrische automarkt in een spanningsveld staat van verandering. De juiste stimulering door beleidsmakers zou niet alleen de energietransitie kunnen versnellen, maar ook bijdragen aan de handhaving van EU-regelgeving die vanaf 2035 de verkoop van nieuwe verbrandingsmotoren wil verbieden.
Er zijn onmiskenbaar uitdagingen voor kopers in het vooruitzicht, maar met de juiste strategie en een gedegen onderzoek kan het nog een goede tijd zijn om je in de elektrische occasionmarkt te verdiepen.
FAQ
Waarom zijn gebruikte elektrische auto’s goedkoper geworden?
De daling in prijs wordt grotendeels verklaard door een toegenomen aanbod op de markt voor tweedehands elektrische auto’s en het afnemen van overheidssubsidies.
Welke technologische ontwikkelingen beïnvloeden de prijzen van elektrische auto’s?
Oude modellen worden ingehaald door de snelle vooruitgang in accutechnologie, waardoor nieuwere modellen aanzienlijk betere prestaties bieden.
Waarom worden veel elektrische auto’s geëxporteerd?
Het wegvallen van eerdere Nederlandse subsidies en belastingvoordelen maakt markten als Noorwegen en Zweden aantrekkelijker voor verkopers van elektrische auto’s.
Waarom betaal ik nu wegenbelasting voor een elektrische auto?
De overheid is begonnen met het belasten van elektrische voertuigen, wat tot 2026 verder zal toenemen.
Wat zijn de voordelen van een eigen laadpaal?
Met zonnepanelen kun je je auto opladen met zelf opgewekte energie, waardoor de gebruikskosten van een elektrische auto aanzienlijk lager liggen.
Bron: NU.nl