Autogekte
  • Autonieuws
  • Dashcam
  • Autotips
    • Onderhoudstips
    • Aankooptips
  • Autovakantie
    • Autovakantie tips
    • Autoroutes
  • Auto gadgets
  • Meer
    • Autogeschiedenis
    • Verkeersveiligheid & Wetgeving
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Autogekte
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Verkeersveiligheid & Wetgeving

Drugs in het verkeer: politie meldt recordaantal overtreders

Wim Door Wim
01/07/2025
in Verkeersveiligheid & Wetgeving
0 0
drugsgebruik in het verkeer

Het gebruik van drugs in het verkeer, met een aanzienlijke stijging in het aantal betrapte bestuurders, krijgt steeds meer aandacht in Nederland. De politie registreerde in de eerste maanden van dit jaar al meer dan 11.000 positieve tests op drugsgebruik onder automobilisten. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de 8.500 gevallen in dezelfde periode vorig jaar. Een verontrustende trend, die vooral benadrukt hoe belangrijk het is om alert te zijn op de gevolgen van rijden onder invloed van middelen. In deze blog duiken we dieper in deze kwestie, onderzoeken we de redenen achter deze stijgende cijfers en bespreken we wat je kunt doen om jezelf en anderen te beschermen.

Stijgende trend in drugsgebruik in het verkeer

Een van de meest opvallende ontwikkelingen is de verschuiving van alcohol als meest voorkomende oorzaak naar drugs, al dan niet in combinatie met alcohol. Dit betekent dat er meer mensen op de weg zijn die zichzelf en andere weggebruikers in gevaar brengen. Steven Biemans, een expert in drugsonderzoek bij het Trimbos Instituut, beschrijft twee verschillende groepen gebruikers. De eerste groep bestaat uit mensen die zich bewust zijn van hun drugstoestand, terwijl de tweede denkt dat ze niet langer onder invloed zijn, simpelweg omdat ze zich niet meer high voelen. Deze verkeerde inschatting van drugsgebruik kan leiden tot gevaarlijke situaties op de weg.

Lang niet iedereen staat stil bij de risico’s van drugsgebruik in het verkeer. Wat velen niet realiseren, is dat het effect van drugs veel langer kan aanhouden dan verwacht. Zelfs wanneer het gevoel van ‘high’ zijn is vervaagd, blijven de bijwerkingen langer actief in het lichaam. Dit leidt tot een zoektocht naar effectieve manieren om het rijgedrag van onder invloed rijdende bestuurders te beheersen en ongelukken te voorkomen.

Misverstanden rondom drugs en rijvaardigheid

Veel mensen overschatten hun vermogen om te rijden na het gebruik van drugs. Studies tonen aan dat zelfs als je het gevoel hebt dat de drugs zijn uitgewerkt, je reactietijd en besluitvaardigheid nog steeds ernstig aangetast kunnen zijn. Bij tests met bloed- en speekselmonsters blijkt dat iemand tot wel 40 uur na het consumeren van xtc positief kan testen. Wat nog alarmerender is, is dat regelmatige cannabisgebruikers een nog hogere kans hebben om als positief te worden beschouwd.

Er is ook een hardnekkig misverstand dat bepaalde drugs de alertheid kunnen verhogen en daarmee het rijgedrag kunnen verbeteren. Dit is een gevaarlijke aanname en verhoogt juist het risico op ongelukken. Behalve het verkeerde gevoel van alertheid, worden bestuurders ook overmoedig en nemen ze grotere risico’s. Vooral jongeren maken zich hier schuldig aan, gedreven door groepsdruk en een gebrek aan kennis over de risico’s van drugsgebruik.

Gevaarlijke gevolgen van drugsgebruik in het verkeer

Ondanks de waarschuwingen en risico’s blijven veel jongeren toch rijden onder invloed. Onderzoek door TeamAlert heeft aangetoond dat de kans op een ongeluk 200 keer groter is voor iemand die zowel drugs als alcohol heeft genuttigd. Jongeren, die vaak de consequenties van hun acties niet volledig overzien, vinden het moeilijk om de verleiding van snel naar huis rijden te weerstaan. Daarnaast speelt groepsdruk een significante rol bij hun besluitvorming. “Nuchter rijden is normaal”, benadrukt de recente campagne die jongeren aanmoedigt om verantwoordelijkheid te nemen.

De gevolgen van rijden onder invloed van drugs kunnen verwoestend zijn. Naast het verhoogde risico op ongevallen, kunnen bestuurders ook geconfronteerd worden met juridische consequenties zoals zware boetes, rijontzeggingen en zelfs gevangenisstraffen. Verder tast het de reputatie en de toekomst van de betrokkenen aan, vooral als er slachtoffers vallen. Het is een hoge prijs die betaald wordt voor slechte inschattingen en invloed van middelen.

Effectieve maatregelen voor een veiliger verkeer

Een eenvoudige maar effectieve maatregel is het aanwijzen van een ‘drugs-bob’. Deze persoon zorgt ervoor dat anderen veilig thuis komen, zelfs na het gebruik van lichte hoeveelheden alcohol. Echter, het volledig afzien van het gebruik van alcohol en drugs blijft de beste optie. Ook voldoende slaap is cruciaal, vooral na meerdaagse evenementen. Het Trimbos Instituut adviseert om voor vertrek gebruik te maken van de informatiehotlines voor drugs, om te zorgen dat je volledig bewust bent van de tijdsduur van de effecten van verschillende substanties.

Meer bewustwordingscampagnes kunnen ook helpen om de gevaren van drugsgebruik in het verkeer in het bewustzijn van de jongere generatie te brengen. Door middel van educatie en informatievoorziening kan de misvatting dat rijden onder invloed onschadelijk is, worden aangepakt. Bovendien kunnen nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals detectiesystemen in voertuigen, bijdragen aan het terugdringen van rijden onder invloed van drugs.

FAQ

Waarom is het aantal positieve drugstests onder automobilisten gestegen?

De stijging kan mogelijk worden toegeschreven aan meer bewuste testerkenning en een toename in het gebruik van middelen die de rijvaardigheid beïnvloeden.

Welke groepen zijn voornamelijk verantwoordelijk voor deze stijging?

Volgens experts zijn het vooral jonge bestuurders en mensen die zich niet bewust zijn van het langdurige effect van drugs die verantwoordelijk zijn.

Hoe lang kunnen de effecten van drugs het rijgedrag beïnvloeden?

De duur verschilt per type stof, met xtc dat tot 40 uur en cannabis dat zelfs meerdere dagen invloed kan hebben.

Wat zijn vaak voorkomende misvattingen over de rijvaardigheid onder invloed van drugs?

Een veelvoorkomend misverstand is dat het gevoel van alertheid door drugs een positief effect is, terwijl dit in werkelijkheid de rijveiligheid aanzienlijk vermindert.

Welke maatregelen kunnen worden genomen om de verkeersveiligheid te verbeteren?

Het aanstellen van een nuchtere bestuurder, bewustwordingscampagnes en testen voorafgaand aan het rijden kunnen bijdragen aan het verminderen van risico’s.

Bron: Trimbos Instituut

ShareTweetPin

Gerelateerd Posts

zero-emissiezones
Verkeersveiligheid & Wetgeving
Vanaf 1 juli 2025 verboden: vuile bussen verdwijnen uit deze Nederlandse steden
01/07/2025
maximumleeftijd bestuurders
Verkeersveiligheid & Wetgeving
Nieuwe wetgeving: komt er een maximumleeftijd voor autobestuurders?
30/06/2025
fietssnelheid in steden
Verkeersveiligheid & Wetgeving
Verkeersexpert wil nieuwe regel: fietsers mogen niet harder dan 20 km/u
29/06/2025
Verkeersboetes effectiever dan cursussen
Verkeersveiligheid & Wetgeving
Zijn verkeerscursussen effectiever dan boetes? Onderzoek wijst het uit
27/06/2025

Populaire Posts

reparatiekosten auto
Onderhoudstips
Welke automerken zijn het duurst in onderhoud? Dit zegt het onderzoek
01/07/2025
drugsgebruik in het verkeer
Verkeersveiligheid & Wetgeving
Drugs in het verkeer: politie meldt recordaantal overtreders
01/07/2025
zero-emissiezones
Verkeersveiligheid & Wetgeving
Vanaf 1 juli 2025 verboden: vuile bussen verdwijnen uit deze Nederlandse steden
01/07/2025
Elektrische auto's
Autonieuws
Gebruikte elektrische auto’s steeds goedkoper door snelle technologische vooruitgang
01/07/2025
  • Autogekte
  • Contact
  • Over Ons
  • Privacy & cookies beleid

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Autonieuws
  • Dashcam
  • Autotips
    • Onderhoudstips
    • Aankooptips
  • Autovakantie
    • Autovakantie tips
    • Autoroutes
  • Auto gadgets
  • Meer
    • Autogeschiedenis
    • Verkeersveiligheid & Wetgeving

© 2024 Autogekte.nl