Autogekte
  • Autonieuws
  • Dashcam
  • Autotips
    • Onderhoudstips
    • Aankooptips
  • Autovakantie
    • Autovakantie tips
    • Autoroutes
  • Auto gadgets
  • Meer
    • Autogeschiedenis
    • Verkeersveiligheid & Wetgeving
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Autogekte
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Autonieuws

Autorijden betaalbaar houden? De Nederlandse APK helpt daar niet bij

Wim Door Wim
30/05/2025
in Autonieuws
0 0
Nederlands apk systeem

De APK in Nederland is een essentiële pijler voor verkeersveiligheid en milieubescherming, maar het roept verschillende meningen op. De uitdaging is om strenge eisen te balanceren zonder bestuurders financieel te zwaar te belasten. Het Nederlandse APK-systeem is uniek door het netwerk van 10.000 erkende bedrijven en 35.000 keurmeesters die in opdracht van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) keuringen uitvoeren. Dit is anders dan in veel andere Europese landen, waar door de overheid aangewezen keuringsinstituten deze taak uitvoeren. Sinds de invoering in 1985 waren er aanvankelijk bedenkingen, vooral van de ANWB, over het idee dat garages hun werk zelf zouden beoordelen. Inmiddels ziet men de effectiviteit van dit systeem. De woordvoerder van de RDW, Jasmijn Dielesen, onderstreept het succes ervan.

De unieke opzet van het APK-systeem

De unieke opzet van ons APK-systeem biedt voordelen. Lokale keuringen en onderhoud op dezelfde plek zorgen voor gemak, zoals Marthe Oudega van de RDW aangeeft. Vooral in vergelijking met Duitsland, waar de TÜV alleen keuringen uitvoert terwijl onderhoud elders plaatsvindt, is dit aantrekkelijk.

Deze efficiëntie is niet enkel een kwestie van tijdwinst; het bespaart ook op kosten en vermindert de logistieke rompslomp voor de autobezitters. Daardoor kan een snelle inspectie ook daadwerkelijk snel uitgevoerd worden, zonder dat er een tweede locatie bezocht moet worden.

Het versterken van de relatie tussen klant en garage biedt daarbovenop kansen voor extra service en advies, iets wat je in Duitsland moeilijker kunt realiseren.

Discussie over banden en remschijven

De eisen rondom banden zijn een veelbesproken thema. Met een minimale wettelijke profieldiepte van 1,6 millimeter ontstaat de discussie of dit wel veilig genoeg is. Vakgarage-expert Marco den Hertog wijst op de noodzaak voor scherpere eisen, terwijl autobezitter Frans Hoefnagels pleit voor een hoger minimum.

De ANWB gaat nog verder met een advies om al bij 2 millimeter te vervangen. Dit heeft alles te maken met grip en aquaplaning. Hoe wijder het profiel, hoe beter de waterafvoer en hoe veiliger de rijervaring, vooral op nat wegdek.

Bij de remschijven wringt er ook iets. Onafhankelijke keurmeesters vragen om een specifieke minimale dikte voor remschijven, iets wat momenteel ontbreekt in de regelgeving. Goede remmen zijn onmisbaar voor de veiligheid.

Zij verminderen de remweg aanzienlijk en voorkomen zo ongevallen. Dus waarom geen minimumeisen opstellen? Dit is een logische vraag waarvan de oplossing helpt bij de verkeersveiligheid en een win-winsituatie is voor alle bestuurders.

Het belang van regulier onderhoud

Toch is het belangrijk om te begrijpen dat de APK geen wondermiddel is. Zoals de RDW benadrukt, is het een momentopname. Voertuigeigenaren moeten zelf zorg dragen voor periodiek onderhoud. Onderhoud omvat veel aspecten zoals bandenspanning en verlichting.

Net als een APK-keuring is onderhoud geen eenmalige actie – het is een doorlopende verantwoordelijkheid. Het keuringslabel dat je ontvangt is een momentopname, geen belofte voor de toekomst. Dit moet je niet ontmoedigen. In plaats daarvan word je als autobezitter aangemoedigd om proactief met je voertuig bezig te zijn.

Kosten en uitdagingen van de APK

Nee het belang van een goed onderhouden voertuig, kunnen de kosten van de APK verrassend zijn. Zeker voor oudere auto’s of auto’s met verborgen gebreken kunnen de uiteindelijke kosten hoog oplopen. In grote steden zijn de kosten vaak hoger door verhoogde vraag en aanbieders die stevigere servicetarieven hanteren.

Dat maakt het vooral in stedelijke omgevingen een financieel uitdagende aangelegenheid.

Innovaties en Europese regelgeving

Europese voorschriften drijven voortdurende verbeteringen in het APK-systeem. Technologische ontwikkelingen in de auto-industrie vragen om steeds striktere eisen. Nieuwe standaarden zijn nodig voor elektrische voertuigen en geavanceerde rijhulpsystemen.

Nederland loopt hierin voorop door sinds 2023 controles op de elektrische aandrijflijn van elektrische voertuigen en hybrides te integreren, wat in andere Europese landen nog moet worden ingevoerd. Dit benadrukt de rol van de RDW en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat als voortrekkers in wetgevende aanpassingen.

E-call suites, die automatisch hulpdiensten alarmeren bij een ongeluk, zijn ook een geweldige innovatie. Zowel dit als andere nieuwe technologieën worden stuk voor stuk geïntegreerd in de huidige APK-normen.

Nieuwe technologieën en de toekomst van APK

Naar de lokale aanpassingen kijken we in Europa naar bredere trends zoals de automatische registratie van kilometerstanden ‘over the air’. Het idee is om fraude aan te pakken. Voor Nederland betekent dit een verdere verfijning van ons al robuuste systeem.

In de toekomst kunnen dergelijke innovaties een doorslaggevende rol spelen in het verder versterken van de betrouwbaarheid en veiligheid van APK-inspecties. Nederlandse autobezitters hebben al te maken met strengere criteria dan elders in Europa.

Soms word je boos op deze strenge regels, omdat ze tijd en geld kosten. Toch is het Europese speelveld constant aan verandering onderhevig, met regelgeving die niet altijd even makkelijk in de pas loopt met de snelle technologische vooruitgang. Hiervoor moeten we blijven aanpassen en innoveren.

FAQ

Hoe verschilt de APK in Nederland van andere landen?

In Nederland wordt de APK uitgevoerd door erkende garages en keurmeesters, terwijl in andere landen vaak een centrale keuringsinstelling de controles verzorgt.

Waarom is de APK in Nederland zo streng?

Nederland neemt strikte regels aan om veilig verkeer en milieuprestaties te garanderen, waarbij lokale regels vaak worden toegevoegd aan Europese standaarden.

Wat is de minimale profieldiepte voor banden in de APK?

De minimale profieldiepte bij de APK is 1,6 millimeter, maar experts waarschuwen dat vervanging vanaf 2 millimeter veiliger is.

Hoe beïnvloeden technologische innovaties de APK?

Nieuwe technologieën zoals elektrische aandrijvingen eisen aangepaste APK-richtlijnen om relevant te blijven voor moderne voertuigen.

Welke kosten kan een APK met zich meebrengen?

Als een auto niet voldoet aan de APK-eisen, kan dit onverwachte onderhoudskosten opleveren, variërend afhankelijk van locatie en benodigde reparaties.

Bron: AutoWeek

ShareTweetPin

Gerelateerd Posts

zelfrijdende busje
Autonieuws
Volkswagen zet stap richting toekomst met zelfrijdende taxibus
19/06/2025
Citroën terugroepactie
Autonieuws
Citroën terugroepactie: 33.260 auto’s in Nederland getroffen door airbagfout
19/06/2025
haaienvin op het dak
Autonieuws
Wat doet de haaienvin op het dak van je auto? Dit is de functie
19/06/2025
Audi motorontwikkeling
Autonieuws
Audi ontwikkelt toch nieuwe benzinemotoren: breuk met eerdere EV-plannen
19/06/2025

Populaire Posts

keyless entry auto
Verkeersveiligheid & Wetgeving
Diefstalgevoelige auto’s blijven onbeschermd door lakse fabrikanten, zeggen experts
19/06/2025
zelfrijdende busje
Autonieuws
Volkswagen zet stap richting toekomst met zelfrijdende taxibus
19/06/2025
Citroën terugroepactie
Autonieuws
Citroën terugroepactie: 33.260 auto’s in Nederland getroffen door airbagfout
19/06/2025
haaienvin op het dak
Autonieuws
Wat doet de haaienvin op het dak van je auto? Dit is de functie
19/06/2025
  • Autogekte
  • Contact
  • Over Ons
  • Privacy & cookies beleid

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Autonieuws
  • Dashcam
  • Autotips
    • Onderhoudstips
    • Aankooptips
  • Autovakantie
    • Autovakantie tips
    • Autoroutes
  • Auto gadgets
  • Meer
    • Autogeschiedenis
    • Verkeersveiligheid & Wetgeving

© 2024 Autogekte.nl